Janine in Tanzania

Bezoek!

Bezoek!

Bedankt voor jullie reacties en lieve mailtjes, bij deze weer even een update!
De afgelopen weken zijn wij in het blijde gezelschap geweest van Jan en Ine (nee dit is geen toeval...) Westerik. Ze zijn hier goed geïntegreerd: Mama ging mee op Outreach om heeeel veel kinderen te wegen en pa kijkt zijn ogen uit bij het bezoeken van zijn Tanzaniaanse collega's (klassen met 70 kinderen) . Weekendjes weg naar een luxueus eiland in Lake Victoria, met ons als enige 4 toeristen. En de stad Kigali in Rwanda voor een stukje geschiedenis les over de Hutu's en Tutsi's.. Indrukwekkend!
Wees niet getreurd: bijna elke minuut van hun bezoek is op de gevoelige plaat vastgelegd door papa. Binnenkort presentatie in het dorpshuus van de Lutte! Check de foto's voor een klein voorproefje.

In het ziekenhuis gaat het nog steeds goed. We komen met zeven standaard vragen (koorts,hoesten,braken,diarree,pijn,plassen,duizelig) en 'sinds wanneer?' al een heel eind. Janine heeft na 6 weken zichzelf beterschap te wensen nu eindelijk door hoe ze de patiënt beterschap wenst: ugua pole!

Frustraties en verbazing over de werkwijze blijven dagelijks terug keren, dood vermoeiend. En dat terwijl hier de werkdagen korter zijn dan in Nederland. Maar we krijgen er ook zeker veel mooie momenten voor terug! José staat na twee weken op de labour (bevallingen e.d) nu op de kinderafdeling en ik op de mannenafdeling. Wat ziekenhuis momenten van afgelopen weken:

-Meerdere artsen hebben in ons het volle vertrouwen, alsof ze dan niet meer op hun afdeling hoeven te komen. Met name één arts (a.k.a 'zatlap' of 'beunhaas') weet niet hoe snel hij naar de kroeg moet zodra wij op de afdeling zijn, laat dat nou net mijn supervisor zijn... De verantwoordelijkheid is hier soms groot maar gelukkig hebben we hun 06-nummers en een flink portie geduld om supervisie te vragen. Want die darmoperatie wordt toch lastig zelf uit te voeren...

-Syndroom van Janine en José: mzungufobie. (keihard beginnen te huilen bij het zien van een blanke) Niet te verwarren met Mzungumanie: non- stop staren en lachen naar de blanke. Beiden een hoge prevalentie in de leeftijd van 1-3 jaar.
-Een bevalling doet een moeder helemaal alleen: men neme drie doeken (1e om op te bevallen, 2e voor daarna 3e voor het kind) en puft drie keer, immers hebben al 8 kinderen de weg vrijgemaakt. 3x3=9e kind. De vraag naar het geslacht duurt minstens even lang..

-Grootste problemen van de laatste tijd is beschikbaarheid van bloed. Kinderen sterven doordat er geen goed donatiesysteem is en ze vaak te laat komen. Over frustratie gesproken..

Ondanks de traagheid in het ziekenhuis hebben we ook nog tijd over voor onze nieuwe hobby's:

- Engels voetbal: Bij binnenkomst als enige blanke/ vrouw keken 200 fans (op 40m2) naar ons ipv naar Van Persie. Elke wedstrijd word hier bekeken alsof het de WK finale is! José is inmiddels Liverpool fan en Janine bewondert Ruiz bij Fullham

- Zelf trappen we een balletje op een veldje met koeien en 40 joelende kinderen met Mzungumanie. Het is dat er twee goals staan anders had je er geen voetbalveld uitgehaald.

- Studeren in de Zon! Een reactie van de arts die José zag na een uurtje zon 'Why are you so hypereamic? I once read in a book that a Mzungu get's red when she's realy shy!'

- We hebben sinds kort 10 nieuwe vrienden uit Oostenrijk, zij bouwen een school. Erg fijn om weer eens een soepel lopend gesprek met inhoud te kunnen voeren. Waardoor ik de kroegmomenten in Nijmegen weer iets minder mis.

- Wandelen door de Afrikaanse natuur. Geen 7 heuvelen hier zoals in ons mooie Nijmegen, maar net zoveel als jezelf aandurft. Tevens een bezoekje aan een traditional healer in de bush bush. Veel patiënten gaan eerst naar de traditional healer, wij herkennen ze vervolgens aan de littekens op hun lichaam omdat op deze manier de kruiden beter worden opgenomen in hun bloed..

- Kroegen: 500ml lauw bier voor 70 cent, te halen bij de bar achter tralies. Dit alles in gezelschap van mannen die na 5 minuten een huwelijksaanzoek. Wat heb ik echter aan 4 koeien?.. Neee dus! Met op de achtergrond een CD die om de 30 minuten herhaald wordt. En toch hebben we telkens weer een fantastische avond!
Nog een makkelijk te maken taalfout in de kroeg: Mbili pombe = 2 bier, niet te verwarren met Mbili pumbu = 2 testikels..

- Leren over Afrikaanse 'cultuur': een besnijdenis maakt je pas een echte man, voor de vrouwen ‘first class' en beschermt daarbij gelijk tegen HIV. So why not?

Dit was het voor nu, vanochtend om 5.30 uur m'n lieve ouders op de bus gezet, ideale timing want ik kon om 6.00 uur assisteren bij een keizersnee om de populatiedichtbij van Biharamulo in evenwicht te houden. Hopelijk hebben pa&ma bij thuiskomst meer kleur dan bij aankomst alhier. We citeren een lijkbleke Jan: 'dit nooit weer..!' Tanzania kan ook een nachtmerrie zijn voor een verkeersdocent.

Succes met alle wintersporten in dan wel buiten Nederland de komende weken, wij gaan nog wat extra aftersun inslaan!

Baadaye (later)

Yvonne

Ik voel een nieuwe bestseller aankomen van jullie gebundelde verhalen.... Hilarisch meiden. Erg leuk om te lezen.
Janine, leuk dat je ouders langs zijn geweest!
Groetjes!!!!!

Marchien

Hey Niene,
Superleuk om weer over jullie te lezen en jullie foto's te zien! Goed ook om je ouders daar te zien :)
Liefs!!

Mirije

Haha, ben je maar 4 koeien waard Janine?! Krijg je er niet eens een paar beunder bie? ;-) Mooi verhaal, maar dingen als de fabels rondom seksuele voorlichting blijven erg om te lezen... Laat staan aan den lijve ondervinden lijkt me! Succes daar enneh, dat onze ouders allebei Jan en Ine heten hadden we al eens ontdekt toch? Grappig! Lfs

Elly

Wat een boeiend verblijf ervaren jullie daar. Ik zou er wel bij willen zijn. Goed werk wat je in het ziekenhuis en de bush bush doet. Zul je veel aan hebben later.
Maar pas op met de pombe's en pumbu's. Stel dat je 6
pumbu's krijgt terwijl je toch echt biertjes bestelde.
Nog een leuke en leerzame tijd.
Groeten Elly en Aufwiedersehen von dein Oncle Hans.

Ton en Marianne

Leuk stukje om te lezen.

Zo te zien ook lekker genoten samen met Jose, Jan en Ine
van het uitstapje. Een heerlijke onderbreking voor jullie.

Liefs Ton en Marianne

Susan en Kay

hahaha we hebben heerlijk gelachen om de spraakverwarring! te grappig! En prachtige foto's en avonturen zie ik! Maar voor meer foto's moeten we dus even richting de lutte?! Moet lukken toch?! Geniet, keep up thé spirit (lukt prima zo te horen/zien)!

Liefs

Claudia

Ben het helemaal eens met Yvonne, bundelen die handel. Wat een avonturen maken jullie mee. xxx

Koen en Dorien

Leuk verhaal! Blijf hier vooral mee doorgaan! Leren die Oostenrijkers jullie ook jodelen? Compleet met lederhose en dirndl? Ik geloof trouwens niet dat jij in Nijmegen in de kroeg altijd een gesprek met inhoud hebt...

x

P.

Haha Niene, weer zeer vermakelijk!! Leuk dat je ouders zijn langsgeweest, zal wel wat anders zijn dan de rodondendrons tussen De Lutte en ...(??) ;)

Veel plezier weer en kijk uit naar het volgende verhaal

X Marike

marietje en alfons

haha janine,
wat weer een boeiend verhaal nou de fotos zullen we zeker komen bekijken en die lijkbleke jan krijgt wel weer kleur als hij het oude trouwe de lutte maar weer ziet.en die 4koeien laat maar mooi daar.tot het volgende verhaal en henig an

Cillus

weer een stuk voor een lachfilm. Als je de ernst van de zaken even apart zet. Heel fijn om te lezen. Je kunt er inderdaad een boekje van maken, maar dan moet je eigenlijk een dagboek bijhouden. En of dat lukt, met tussendoor naar de kroeg, weet ik zo 1-2-3 niet. Goodgoan, vanuit Blenheim/NZ

Esther

Fijne verhalen schrijven jullie! Een erg fijne WOG-activiteit voor mij :D. Supertof dat je ouders er waren Niene! En julllie hebben een mooi tripje gemaakt. Foto's zijn erg leuk om te zien!
Hier ook alles nog steeds goed! Helaas gaat ons jaarlijkse diner niet door :( Want er kunnen toch te weinig mensen.. Dus er komt misschien wel een BBQ in de zomer en dan kunnen jij en Olaf er ook bij zijn! Jaaaa :)
Veeeeel plezier en succes maar weer!!
xxxx Es

Loes

Leuk verhaaltje weer niene! Dat van die koeien valt me ook tegen hoor, ik ben wel 15 kamelen waard en voelde ook ruimte voor onderhandeling!! :D

Hilde

Ha Janine,
mooie belevenissen, verhalen en foto's! Dat Milles Collines hotel is toch van Hotel Rwanda, de film? Wist niet dat dat echt bestond!
Succes nog met de 2e helft coschap en alle 3e helften die nog volgen...
Groetjes Hilde

Hendrik en Marietje

Hallo Janine

Ten eerste willen we je bedanken voor jouw mailtje van 14 Januari aan ons persoonlijk
Wat het bezoek van Pa en Ma betreft,wat fijn dat jullie samen zo,n mooie tijd hebben gehad.
Ze hebben zich nuttig kunnen maken, dat wilden ze ook en aan ontspanning is ook gedacht.
Naar buurland Rwanda en het Victoriameer.
Ook hebben ze met eigen ogen gezien onder welke omstandigheden jj daar werkt en leeft.
Verder gaat het in het ziekenhuis allemaal nog z,n gangetje en artsen die het aan jullie overlaten omdat ze het volste vertrouwen in jullie hebben,
Dat moet jullie toch goed doen ,daar doe je het toch voor.
Voor sport Koning voetbal is er ook tijd.Janine ik wist niet dat jij voetbalfan was.
Wat het huwelijksaanzoek betreft,niet op ingaan maar de 4 koeien breng maar mee naar De Lutte want die kunnen er nog wel bij.
Vrijdag hopen we jouw ouders weer thuis te zien en hun belevenissen te horen en foto,s te zien

Groeten uit De Lutte en Good Goan

Anke & Jurgen

Wat een mooi verhaal weer, ook wij zien de gebundelde versie graag tegemoet van alle verhalen straks! We zullen binnenkort bij je ouders gaan buurten om een selectie van de foto's te bekijken. Veel plezier en succes. Kus Anke en Jurgen

Celine

Nien, je verhalen zijn een genot om te lezen. Dat je jezelf beterschap wenst en twee testikels bij de bar met tralies besteld...Hilarisch!
De mannen zijn ook in het buitenland, Keulen, maar zullen een iets minder grote cultuurshock krijgen als jij haha.
Veel plezier nog daar!! x

Kirsten

Wat een verhalen... en wat een bijzondere ervaring lijkt me. Erg leuk om te lezen! Heel veel plezier nog vanuit een ijzig koud NL, wij binden binnenkort de schaatsen onder.
xx Kirsten

Jan Westerik